Kraków to bardzo ważne miejsce na kulinarnej mapie Polski. Można tu zjeść swojsko, można egzotycznie, ale co najważniejsze – można smacznie. Kraków jest miejscem idealnym do poszukiwań wyrafinowanych smaków. Poniżej znajdziecie 15 restauracji, które koniecznie warto sprawdzić.
Czerwony przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” to najbardziej znany i prestiżowy ranking europejskich restauracji. Na edycję 2015 będzie trzeba jeszcze poczekać, ale wciąż jeszcze można cieszyć się ubiegłorocznym sukcesem. Warszawska restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce utrzymała Gwiazdkę Michelin. Do ubiegłorocznego rankingu „Main Cities of Europe” zakwalifikowało się 41 polskich restauracji – 22 z Warszawy i 19 z Krakowa.
Poniższe zestawienie krakowskich restauracji jest nieco inne od klasycznego podejścia przewodnikowego. Przedstawione zostały tu restauracje, które naszym, maniaKalnym zdaniem warto odwiedzić ze względu na ponadprzeciętne walory smakowe i estetyczne. Wszystkie wymienione w zestawieniu miejsca odwiedziłem osobiście i rekomendacje, choć wysoce subiektywne, to pochodzą prosto z serca.
Edo Fusion/Edo Sushi Bar
Miodowa 8, kuchnia azjatycka oraz fusion (szczególnie japońska i tajska)
Restauracja azjatycka Edo to jedno z najciekawszych miejsc na mapie kulinarnej Krakowa. Wnętrze jest przestronne, urządzone w odcieniach szarości cegły i betonu, wzbogacone elementami roślinnymi i spływającą po ścianie wodą. Dania serwowane w Edo zaspokoją najbardziej wymagających odwiedzających nie tylko smakiem, ale i estetyką podania. Obok klasyków kuchni tajskiej, japońskiej czy kambodżańskiej można znaleźć niepowtarzalne, autorskie kompozycje Szefa Kuchni Tomasza Stanka.
Bożego Ciała 3, sushi
Edo Sushi Bard to prawdopodobnie jeden z dwóch najlepszych moim zdaniem sushi barów w Krakowie. Sushi jest tu obłędne, a japońska zielona herbata stanowi rewelacyjne zwieńczenie idealnej kolacji. Prawdziwym znakiem rozpoznawalnym są tu typowo japońskie pokoje tatami, gdzie w zamkniętych pomieszczeniach, siedząc na podłodze przy niskich stolikach można cieszyć się smakiem sushi, sake i intymności.
Wentzl
Rynek Główny 19, kuchnia europejska
Restauracja Wentzl to jedna z tych, które w ostatnim przewodniku Michelin otrzymały 3 symbole sztućców (Łyżkę i Widelec) Michelin, wyróżnienia, które przyznaje się za jakość obsługi i atmosferę lokalu. Wnętrze restauracji jest niezwykłe – ściany zdobią obrazy Malczewskiego, Makowskiego i Witkacego, a za oknem rozciąga się widok na krakowski rynek. Kremowo-biała kolorystyka ścian świetnie komponuje się z ciemnym drewnem mebli. Lokal ma kilkusetletnią historię, a obecnym Szefem Kuchni jest Anton Lelievre, którego specjalnością jest kuchnia francuska. Spośród dań głównych warto spróbować filet z diabła morskiego w sosie szafranowym z duszonymi warzywami lub eskalopki cielęce duszone z kurkami, podawane ze spaghetti z cukinii i kremowym sosem z białego wina. W karcie win również króluje Francja, gdzie znajdziemy kilkanaście rodzajów trunków w każdym z kolorów, win musujących i szampanów.
Copernicus
Kanonicza 16, kuchnia polska
Copernicus to restauracja hotelowa, zbierająca bardzo dobre recenzje, wyróżniona 3 symbolami sztućców Michelin. Wnętrze restauracji jest wybitnie renesansowe, a Szef Kuchni – Marcin Filipkiewicz – proponuje gościom dworską kuchnię polską w nowoczesnej interpretacji. We wnętrzu uwagę przykuwają odrestaurowane meble, niegdyś zdobiące apartamenty krakowskich kanoników katedralnych. Menu jest zdominowane polskimi specjałami, skomponowanymi z panującym sezonem. W menu nie brakuje grzybów, przepiórek, dziczyzny, raków czy szparagów. Restauracja może pochwalić się odwiedzającymi ją znanymi gośćmi, wśród których znalazła się Wisława Szymborska, Czesław Miłosz, Vaclaw Havel, Helmut Kohl, książę Karol czy George W. Bush.
Horai
Plac Wolnica 4, kuchnia azjatycka (tajska, japońska, kantońska)
Horai to restauracja idealna do odwiedzenia na co dzień, która nie osuszy naszego portfela z ostatnich pieniędzy. To niezwykłe miejsce, w którym można spróbować oryginalnej kuchni azjatyckiej. Restauracja specjalizuje się w sushi i sashimi (aż 150 rodzajów), ale także kuchnią tajską i potraw z jedynego w Polsce tradycyjnego grillu kantońskiego. Warto zaznaczyć, że każda z tych trzech kuchni narodowych (japońska, tajska, kantońska) jest przygotowywana przez oddzielny zespół kucharzy. Horai ofertuje także bogaty wybór herbat chińskich, japońskich i tajskich oraz szereg unikatowych trunków z Dalekiego Wschodu (sake, wódki ryżowe i piwa). To zdecydowanie miejsce dla hipsterów.
Trufla
Świętego Tomasza 2, kuchnia europejska
Trufla to miejsce niezwykłe. Nie krzyczy rzucającym się w oczy szyldem, nie zachęca reklamami w mediach, a jedzenie jest tu po prostu przepyszne. Grill, pasta i basta. Nie znajdziemy tu nietypowych kompozycji, a proste potrawy. Spośród dań głównych należy pochwalić filet z kurczaka w sosie z miodu, chilli, czosnku i białego wina, a także filet z pstrąga w panierce z maku w sosie szczypiorkowym ze szpinakiem. Obsługa jest bardzo miła i skora do pomocy, a ceny bardzo rozsądne (najdroższe danie kosztuje 43 zł). Nie ma co się dziwić, że w przewodniku Michelin przyznano Trufli 1 symbol sztućców.
Cyrano de Bergerac
Sławkowska 26, kuchnia francuska
Cyrano de Bergerac to kolejna ekskluzywna restauracja, której nie zabrakło w przewodniku Michelin main Cities of Europe 2014 (tegoroczny debiut i od razu 2 symbole sztućców). Budynek mieszczący restaurację ma już blisko 500-letnią historię. Kamienica została wybudowana w północnej części fortyfikacji miejskich wzniesionych w XIII i XIV w. dla obrony przed Tatarami. Restauracja mieści się w piwnicy, ale jest wykończona w iście dworskim stylu. Cyrano de Bergerac oferuje najlepsze francuskie potrawy, w dosyć wysokich cenach. Warto podkreślić, że stosunek ceny do jakości jest tu jednak dużo wyższy, niż w innych lokalach o tak wysokim standardzie. To miejsce nie na codzienny, szybki lunch, a raczej na dystyngowaną, uroczystą kolację. Warto spróbować tu małży św. Jakuba, turbota czy foie gras. Obsługa kulturalna, cicha i nienachalna, a to ceni się w miejscu, w którym to jedzenie powinno być na pierwszym miejscu.
Ancora
Dominikańska 3, kuchnia europejska
Ancora to restauracja, która także zyskała uznanie krytyków tworzących przewodnik Michelin, bo odznaczono ją 2 symbolami sztućców. Ancora to prawdziwa perełka na mapie kulinarnej Krakowa. Restauracja założona przez słynnego Adama Chrząstowskiego, teraz dowodzona przez Szefa Kuchni Mateusza Turaja. Ancora to miejsce niezwykłe – przyjeżdżają tu smakosze z Polski i ze świata, którzy chcą spróbować niespotykanego połączenia przypraw i składników wplecionych w tradycyjną kuchnię polską. Ancora to jedno z niewielu miejsc w Krakowie, gdzie można zamówić menu degustacyjne składające się z 5 lub 7 dań. To, co znajdzie się na talerzu zależy tylko i wyłącznie od inwencji kucharzy. Jest to świetna opcja, szczególnie dla kreatorów, a nie rzemieślników. Jest tu dosyć drogo, ale chce się wracać.
Mamma Mia
Karmelicka 14, kuchnia włoska
Mamma Mia to jedna z najpopularniejszych krakowskich restauracji oferujących dania prosto ze słonecznej Italii. Zawsze jest tu tłum, choć nawet mimo pełnej sali nie trzeba długo czekać. To restauracja uniwersalna – można wpaść tu na szybki lunch, na spotkanie z partnerem biznesowym, na świąteczny obiad czy pizzę z kolegami. W karcie dań znajdziemy wiele wyszukanych pozycji, zdecydowanie widać, że ktoś włożył sporo wysiłku, by ją skomponować. Nie ma co jednak ukrywać, że to makaronami i pizzami Mamma Mia stoi. Wnętrze jest gustowne i przytulne, nie przytłacza swoim nad wyraz eleganckim charakterem. Raczej nie będzie pasował tu osobnik w bluzie z kapturem, ale na kolację wcale nie trzeba wypożyczać fraka. To jeden z pewniaków – odwiedzicie raz, będziecie chcieli wracać jak najczęściej.
Indus Tandoor
Sławkowska 13-15, kuchnia indyjska
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście kuchni indyjskiej, a chcecie mieć pewność, że zasmakujecie dań z najwyższej półki, koniecznie odwiedźcie Indusa. To najstarsza indyjska restauracja w Krakowie – istnieje nieprzerwanie od 1998 r. Zarówno właściciel, jak i kucharze pochodzą z Indii, dzięki czemu w stylistyce wnętrza i potrawach udaje się przemycić niepowtarzalny klimat magicznego państwa położonego w Himalajach. Specjalnością restauracji są dania z glinianego pieca tandoor w kształcie dzbana. Pieczywa w nim wypiekane są niezwykle chrupkie, a mięsa wypieczone z zewnątrz pozostają soczyste w środku, zachowując aromat indyjskich przypraw. Specjalnością Szefa Kuchni jest Chicken Tikka Masala i Shish Kebab. Warto zaznaczyć, że stopień ostrości zostanie dostosowany do naszych preferencji. W Indusie nie dostaniemy wołowiny i wieprzowiny, ani żadnych tłuszczy zwierzęcych.
Musso Sushi
Zwierzyniecka 23, kuchnia japońska
Gdybym miał wybrać najlepsze sushi w mieście, to miałbym dylemat czy postawić na Edo, czy Musso. Musso niewątpliwie ma mnóstwo uroku i podawane jest tam niezwykłe wino śliwkowe! Musso Sushi jest miejscem wypełnionym harmonią, pozytywną energią i pięknymi zapachami. Stylistyka jest nowoczesna, bardziej przypomina SPA niż typowe surowe wnętrze lokalu gastronomicznego. Warto siąść przy barze, by podpatrzeć jak mistrzowie sushi przygotowują dla nas posiłek. Obowiązkową pozycją w Musso Sushi jest tuńczyk błękitnopłetwy, który jest dostępny pod pozycją Negi Toro Maki. Ryba ta jest podawana w nielicznych restauracjach sushi i nie należy jej mylić z tuńczykiem żółtopłetwym, który w porównaniu do błękitnopłetwego ma jałowe mięso. Musso Sushi zachwyci różnorodnością i warto wybrać się tam choćby na kolację walentynkową (sprawdzone).
27 Porcji Slow Food
Aleja Kasztanowa 1, kuchnia polska
Restauracja 27 Porcji Slow Food oferuje kuchnię polską w wydaniu fine dinning. Położona w jednej z najbardziej malowniczych części Krakowa, Woli Justowskiej, w otoczeniu Parku Decjusza, bliskim sąsiedztwie Lasu Wolskiego i Bielańsko-Tynieckiego Parku Krajobrazowego, oferuje potrawy z najwyższej półki. Szefem kuchni jest Piotr Ślusarz, finalista jednej z edycji programu „Top Chef”, który swoje doświadczenie zdobywał w londyńskich i hiszpańskich restauracjach (Hibiscus, El Celler De Can Roca, L’Autre Pied), a także w Atelier Amaro, jedynej polskiej restauracji odznaczonej gwiazdką Michelin. W 27 Porcji Slow Food nie znajdziemy stałego menu – jest ono krótkie i zmienne, gdyż bazuje na sezonowych produktach, często także tych zapomnianych. Serwowane dania inspirowane są przeszłością kuchni polskiej i tworzą jej nowoczesną wersję.
Castor Coffee & Lunch
Kijowska 40, kuchnia międzynarodowa
Castor Coffee & Lunch to niezwykłe połączenie restauracji z kawiarnią i barem. Klimat luźnej elegancji odróżnia to miejsce od typowych restauracji. Wewnątrz jest schludnie i elegancko, choć bez niepotrzebnego nadęcia. Potrawy powstają na naszych oczach, a menu jest często urozmaicane. Dzięki temu klient ma ochotę tu regularnie wracać. Trudno tak naprawdę polecić jedną pozycję z menu, bo codziennie jest inna specjalność, lunch dostępny w specjalnej cenie. Po dwudaniowym posiłku na pewno warto sięgnąć po deser (doskonałe tiramisu) i przepyszną kawę, nieporównywalnie lepszą od tych, które oferują „modne” sieciówki.
Studio Qulinarne
Gazowa 4, kuchnia międzynarodowa
Studio Qulinarne to nowatorska restauracja, której ideą jest kreacja wykwintnych, niecodziennych i przede wszystkim smacznych potraw. To niezwykłe miejsce, w którym autorska kuchnia współgra z eleganckim wnętrzem. Menu oparte jest na sezonowych, świeżych składnikach najwyższej jakości. Warto wspomnieć także o bogatej karcie win Studia Qulinarnego, w którym znajdziemy prawie 150 pozycji starannie dobranych przez sommelierów. W 2015 r. Studio Qulinarne już po raz czwarty otrzymało rekomendację Michelin oraz rekomendację nowego w Polsce, francuskiego przewodnika Gault & Millaun 2015 – a tym samym uznawane jest za jedną z najlepszych krakowskich restauracji. Warto sprawdzić samemu, choć należy przygotować się na niemały wydatek.
Trezo
Miodowa 33, kuchnia międzynarodowa
Trezo to jedna z tych krakowskich restauracji, które powinien odwiedzić każdy smakosz. Magiczna lokalizacja w sercu Kazimierza sprawia, że czuć tu ducha miasta. Dania serwowane w Trezo to kompozycja tysięcy smaków, zapachów, a przede wszystkim miłości i pasji do gotowania. Panuje tu bardzo ciekawa zasada, że za niedojedzone w połowie danie zapłacimy o połowę mniej. Klienci odwiedzający Trezo chwalą sobie miłą obsługę i muzykę na żywo. Warto spróbować tu szaszłyk z tygrysich krewetek w orientalnym pilawie z ryżu z sosem chili słodko-kwaśnym. Ceny nie paraliżują.
Moment
Estery 22, kuchnia międzynarodowa
Moment Resto to idealna restauracja zlokalizowana na krakowskim Kazimierzu. W tym miejscu zjecie nie tylko doskonałą kolację czy obiad, ale także przepyszne śniadania. Serwowane tu pyszności to prawdziwy „moment wytchnienia” od wielkomiejskiego zgiełku. Krem z zielonego groszku, spaghetti z suszonymi pomidorami, cukinią i parmezanem lub łosoś na szpinaku z tzatzyki – dania proste, ale podane w przepyszny sposób.
- Zobacz również | Festiwale muzyczne – świetny pomysł na nietuzinkowy urlop
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Polecam Starą Zajezdnię na Kazimierzu, jedna z moich ulubionych restauracji, która związana jest z historią i ma do tego piękny wystrój, przyjemnie się tam siedzi i popija warzone piwko, ale dania oczywiście też mają pyszne i bardzo różnorodne 🙂
też uwielbiam Sakanę i ze swojej strony polecę Selekcję szefa kuchni, bodajże Ocean Indyjski ostatnio – mniam, mniam, mniam i jeszcze raz mniam. Widziałam, że jest sporo ludzi na jakichś spotkaniach biznesowych pod krawatem, ale dużo ludzi też mniej formalnie ubranych, więc nie ma takiej sztywnej atmosefery. No i sushi masterzy dają radę, chętnie odpowiedzą na pytania 🙂
Ja bym, dorzucił Sakana Sushi &Sticks. Byli dawniej na Gertrudy
teraz przenieśli się na al. 3 Maja. Fajny zestaw lunchowy jest np już za
ok 19 zł. Ja jadłem fasolkę z grilla, maki z łososiem i tempurę.
Piwnica pod złotą pipą to moje ostatnie odkrycie. dużo o niej słyszałam i w końcu tam poszłam. zdecydowanie warto
Byłam w tej restauracji pod złotą pipą i przyznam, ze trochę się obawiałam o te opinie, że przesadzone, że będzie kiepsko, a było wręcz odwrotnie! Wszystko super, smacznie, czysto i z miłą obsługą, aż byłam pozytywnie zaskoczona
Ja tak samo – w sumie trochę niedoceniane, możne nieznane jest to miejsce ale ma niepowtarzalny urok, to trzeba przyznać 🙂 warto tam zaglądać
Zgadzam się 🙂 chociaż my regularnie chodzimy do piwnicy pod złotą pipą i bardzo sobie chwalimy jedzenie i nie tylko 🙂
Ostatnio trafiłam do restauracji pod złotą pipą na ulicy Floriańskiej. Kuzynka organizowała tam chrzciny i powiem że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Wszystko świeże, smaczne. 🙂
ja najbardziej lubię jeść w damarco na mogilskiej 🙂 ceny nie są wygórowane a kuchnia bardzo smaczna. może dlatego mnie tam ciągnie, bo lubię włoskie jedzenie
Koniecznie musicie sie wybrac do tej restauracji Miyakosushi
Naprawdę jest pysznie i oprócz sushi zjecie również ciepłe dania.
Brakuje mi w tym zestawieniu Piwnicy pod Złotą Pipą. Serwują bardzo dobre dania, jest świetny klimat i obsługa na wysokim poziomie
Zgadzam się z PannaMagda jeżeli golonka to tylko pod Złota Pipa szczególnie w sobotę przy muzyce na żywo
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że grają tam na żywo, a znam miejsce od około 2 miesięcy. jejuuu… jak cudnie <3 są jakieś plany? każda sobota? aż chyba pójdę w tym tygodniu
Jako fanka golonki, uwielbiam jeść w wolny wieczór Pod Złotą Pipą. Pyszne jedzenie, wyjątkowe piwo, serwowane o określonej porze roku. Lubię jak grają jazzowo!
Posmakowało mi jedzenie w restauracji Ganesh. Pierwszy raz jadłem coś z kuchni indyjskiej i powiem, że dobre. Akurat zdecydowałem się na kurczaka z curry w zestawie Coconut i naprawdę pyszne (resztę menu można sprawdzić na ganesh.pl). Sam lokal fajnie prowadzony, świetnie zaaranżowany. Podoba mi się ten mix – polskiej starej kamienicy z hinduskimi ozdobami.
Cenię sobie kuchnię rodem z Indii. Nawet byłam tam kiedyś i od tego czasu właśnie lubię do tych smaków wracać już w Polsce. W Krakowie taką autentyczną indyjską kuchnię to robi tylko Ganesh. Nawet mają kucharza Hindusa i muszę mu oddać, że zna się na swojej robocie. Dobre, pożywne, zdrowe jedzenie w przystępnych cenach, polecam to miejsce! I polecam też Facebooka, dobre źródło informacji o promocjach i zniżkach.
Ancora już dawno jest zamknięta